HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Mi az a dugipénz?

2011.06.02. 22:19 dr. Varga Géza

Okos emberek – és okos családok – úgy gazdálkodnak jövedelmükkel, hogy azt három részre osztják: rezsipénzre, költőpénzre és dugipénzre.

A rezsipénz jövedelmünknek az a része, amit már akkor elköltöttünk, mielőtt megkaptuk volna, pontosabban amelynek az elköltéséről szóló döntést már jóval korábban meghoztuk. A lakbért már akkor elköltöttük, amikor a lakást kibéreltük, a részletet, amikor a hitelt felvettük, a közüzemi költségeket, amikor a vízcsapot kinyitottuk, a villanyt felkapcsoltuk, a tagdíjat, amikor a klubba beléptünk, a kötelezőt, amikor az autót megvettük, a cascót, amikor a szerződést megkötöttük. A rezsipénzen spórolni nem tudunk, csak a jövőbeni rezsipénzen, ha a lakást, az autót, stb. eladjuk, a klubból kilépünk, vagyis ha most hozunk egy döntést, hogy a jövőben „kisebb lábon élünk”.

A költőpénz az a része jövedelmünknek, ami gyorsan átfolyik kezünkön: könnyen jött, könnyen megy, amit ha megkaptunk, rövid időn belül el is költünk. A költőpénz a szabadság érzetét adja az embernek – és ez a szép benne, ezért szeretjük nagyon –, mert amíg tart, azt veszünk belőle, amit akarunk, ami megtetszik. A legjobban a költőpénzt szeretjük: egyrészt hozzászoktunk már az átkosban – akkoriban sem rezsipénzre, sem dugipénzre nem nagyon volt szükségünk –, másrészt a költőpénz szeretetére buzdít bennünket a piacgazdaság a mindenfelől áramló reklámjaival és akcióival. A költőpénz kategóriájának speciális – különösen „folyékony” – csoportjait képezik a konyhapénz, a zsebpénz vagy a kártyapénz.

A dugipénz a jövedelmünknek az a része, amit félreteszünk. A „dugi” jelleg azt a célt szolgálja, hogy majd csak akkor nyúljunk hozzá – valamikor a jövőben –, amikor az feltétlenül szükséges lesz, és addig ellen tudjunk állni a piaci szirének csábításainak. A dugipénz tehát jövedelmünknek az a része, amely jövőbeni szükségleteink finanszírozását szolgálja, és amelynek az elköltéséről majd csak a jövőben hozunk döntést.

A rezsipénz tehát a múlthoz, a költőpénz a jelenhez, a dugipénz a jövőhöz kapcsolódik. Okos emberek – és okos családok – rendszeresen felmérik azt, hogy jelenlegi és jövőbeli jövedelemszintjük összhangban van-e jelenlegi és jövőbeli rezsipénz- és költőpénz-kiadásaikkal, és előre  látható vagy esetleg előfordulható jövőbeli nehéz helyzetekre tartalékolnak, vagyis rendszeresen feltöltik dugipénz-állományukat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénz befektetés megtakarítás dugipénz költőpénz rezsipénz

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr362952849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása