HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

2011.06.07. 13:31 dr. Varga Géza

Egy kedves ismerősöm mesélte:

„Én is, a párom is nagyjából ugyanakkor kezdtünk el a fizetésünkből félre tenni, talán úgy tíz évvel ezelőtt. Nagyjából ugyanannyit teszünk félre, úgy tízezer körül havonta. A különbség, hogy ő életbiztosításba, én meg nyugdíjpénztárba. Nemrég megnéztem, hogy is állunk. Nekem közel két millió van a számlámon, a páromnak alig több, mint egy millió. Azért ez a különbség nagyon durva…”

Megpróbáltam utána számolni, hogy vajon mi okozhatja ezt a tényleg „durva” különbséget. Nyilván pontatlanok voltak a bemenő adatok: „nagyjából ugyanakkor”, „talán tíz évvel ezelőtt”, „úgy tízezer körül”, és valószínűleg pontatlanok voltak a kimenő adatok is: „közel két millió”, „alig több, mint egy millió”. Ezzel együtt is túl „durva” ez a különbség.

Mindenesetre az ismerősöm remek ötletet adott arra, hogy hogy lehetne összehasonlítani különböző hosszú távú megtakarítási programok eredményességét. Felesleges elmélyedni a pénzintézetek részletekbe menő és bonyolult – és természetesen egymással összehasonlíthatatlan – elszámolási kimutatásaiba, egyszerűen csak azt kell megnézni, hogy „mi ment be?” és „mi jött ki?”. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy nem mindegy, hogy „mikor?” történtek a be- és kifizetések – vagyis a folyóáras adatokat korrigáljuk a futamidő alatti árindexek kumulált értékeivel, azaz az adatokat jelenértékre számítjuk át – máris összehasonlíthatók lesznek az eredmények. Így született meg a reálhozam-kalkulátor.

Néhány konkrét „pénzügyi befektetési program” esetében kipróbáltam a kalkulátor működését, és – bár nem számítottam túl szép eredményekre – magam is meglepődtem a szomorú valóságon: többségük egyértelműen negatív reálhozamot produkált. Márpedig nem az lenne-e a minimális elvárás egy hosszú távú megtakarítási programmal szemben, hogy legalább a befektetett pénzünk reálértékét megőrizze?!

A következő gondolatom az volt, hogy mi lenne, ha ezt a számítást bárki – akinek ilyen megtakarítási programja van – el tudná végezni mintegy „önkiszolgáló” módon. Nem kell ehhez más, csak egy felhasználóbarát excel-tábla…

A kalkulátor bemenő adatainak kitöltése inkább figyelmet igényel, mint szaktudást – meg egy kis szorgalmat. Össze kell gyűjteni évekre visszamenően a befizetéseket és az esetleges kivéteket, és meg kell szerezni a jelenlegi tőkeértékre vonatkozó adatot, és máris értékelhető eredményeket kapunk. (Esetleg felülírhatjuk az idei évre várható fogyasztói árindexet, ha pontosabb adatot tudunk.)

Most már csak az a kérdés, hogy hogy tudom eljuttatni az önkiszolgáló reálhozam-kalkulátort a megfelelő „célszemélyekhez”? Egyáltalán: kik lehetnek a „célszemélyek”?

Én azokra az emberekre gondolok,

·   akiknek nincs idejük se utána járni a pénzügyeiknek, se pénzügyi tanácsadókkal értekezni,

·         akik nem bíznak a pénzintézetekben és/vagy a pénzügyi tanácsadókban,

·         akik bizonytalanok a pénzügyeik megítélésében vagy szégyellik az „eredményeiket”.

Nekik talán jót tesz, ha fehéren-feketén szembesülnek a valósággal.

Nemrégiben valaki így fogalmazott:

„Az is bolond, aki hosszú távú megtakarítási programba fektet Magyarországon, meg az is bolond, aki nem.”

Gondolom, sokan vannak, akik osztják ezt a véleményt. Ők is „az én embereim”.

 

1 komment

Címkék: tanácsadás pénz kalkulátor befektetés megtakarítás pénzügyi reálhozam önkiszolgáló dugipénz

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr902964403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Varga Géza 2011.07.04. 19:33:55

Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti különbségek leginkább nem a termék típusától függnek (pénztár v biztosítás), hanem attól hogy milyen befektetési politikát választ valaki. Továbbmenve még az se mindegy hogy kinél (ld.: www.unitlinked.eu/chart.php magyar részvény alap cig-nél 10 éves távlatban 6,64%/év, aviva: 11,91%... több mint 5%/év, ami nem kevés különbség).
A reálhozam kalkulátor nem rossz ötlet, csak nem hiszem, hogy a többség számára igazán jól használható. Egyrészt a legtöbbeknek fogalmuk nincs róla, hogy pl. 8 éve mennyit fizetettek be, másrészt a hivatalos inflációs adat nem feltétlen fedi valakinek a "fogyasztói kosarát". Márpedig ha ott egy éves 1%-os torzítás van, az hosszútávon elég nagy különbséget jelenthet."
Számomra nem derül ki, hogy a kommentben szereplő hozamok bruttó, nettó vagy reálhozamok? Nem mindegy... Az AVIVA és a CIG híresen magas költségszintekkel dolgoznak. Erről beszéltem.
süti beállítások módosítása