HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Óvatosan az arannyal! (2)

2010.08.08. 20:15 dr. Varga Géza

Vajon mennyire biztonságos, mennyire értékálló és mennyire likvid a befektetési arany?

Az arany évezredeken keresztül töltötte be a pénz szerepét, többnyire pénzérme (vert arany) formájában. Ebben a formában értékálló volt és likvid volt, mert ő volt az elfogadott viszonyítási alap, ő volt a mérce. Valamiért mégis megszűnt ez a szerepe. Vajon miért?
Többek között azért, mert nem volt kényelmes és nem volt biztonságos. Gondoljunk csak bele: nem sokkal kényelmesebb folyószámlán tartani a pénzünket és csak egy kártyát hordani magunknál, amelynek titkos PIN-kódját csak mi ismerjük, mint aranyerszénnyel a zsebünkben mászkálni? Nem beszélve arról, hogy a folyószámlán tartott pénzünk az otthonunkat fenyegető minden veszélytől – tűz, víz, földrengés, betörés – védett.
Az arany értékállóságát azzal szokták bizonyítani, hogy aranyban (grammban vagy unciában) mérve ugyanannyiba került egy öltöny vagy egy autó 90 évvel ezelőtt, mint napjainkban, miközben dollárban vagy bármilyen más devizában kifejezve a sokszorosára emelkedett az ára. Analizáljuk csak ezt a bizonyítékot! Tudvalevő, hogy az arany ára az elmúlt nyolc év során a többszörösére nőtt. Jó harminc éven keresztül alig változott, majd nyolc évvel ezelőtt előbb csak nagyon lassan, majd egyre gyorsuló ütemben emelkedett. Most akkor ez az öltöny (meg ez az autó) A/ az aranyár elmúlt évekbeli növekedése előtt vagy B/ már az emelkedés után ér ugyanannyi aranyat, mint 90 évvel azelőtt? A/ esetben az öltöny és az autó hirtelen olcsóbb lett az elmúlt öt-nyolc év alatt, B/ esetben viszont az arany jó harminc éven keresztül nem volt értékálló. (Miközben az általános árszínvonal a folyamatos infláció következtében folyamatosan nőtt, az arany ára nem változott, azaz relatíve leértékelődött.)
A befektetési arany likviditása nagyjából azonos egy tőzsdei részvény, egy befektetési jegy vagy egy unit linked típusú életbiztosítás likviditásával, vagyis viszonylag likvid, de a felszabadításához szükséges némi technikai macera. Érdemes ennek a technikai macerának a pontos részleteit – milyen konkrét lépések szükségesek, milyen átfutási időt igényel, milyen költségekkel jár – is lehetőleg még a befektetési arany vásárlására vonatkozó döntés meghozatala előtt átgondolni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés arany aranytartalék

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr322208028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása