HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

A főnök és a mentor

2010.07.02. 19:47 dr. Varga Géza

Alapvetően kétféle vezető létezik: az egyiket főnök-típusnak, a másikat mentor-típusnak nevezem.

A főnök a csapatnak az a vezetője, aki fölötte áll a munkatársainak. Ő az, aki keményen dolgozik, ő az, aki teljesít, ő az, akinek a teljesítménye értékelhető, a többiek az ő asszisztensei. Vannak helyzetek, amikor ez az indokolt képlet. Például egy titkárnő, egy sofőr, egy minisztráns dolga, hogy elősegítse, hogy a főnöke minél jobb teljesítményt nyújtson, és teljesen lényegtelen, hogy az asszisztens önmagában hogyan teljesít.

A mentor a csapatnak az a vezetője, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a csapat – vagy a csapat tagjai – minél többet teljesítsenek, és ennek érdekében menedzsment szolgáltatásokat nyújt a csapatnak, illetve a csapattagoknak. Vannak helyzetek, amikor ez az indokolt képlet. Például egy sportcsapat edzője, egy színházi előadás rendezője, egy katonai szabadcsapat (vagy egy rablóbanda) vezére nem saját maga kell, hogy teljesítsen, hanem az általa menedzselt csapatnak a teljesítménye számít csupán az ő teljesítményének megítélésében.

Most, hogy zajlik a foci vébé, érdekes megfigyelni, hogy vannak azért különbségek edzők és edzők között. Vannak, akik végig ott topognak, üvöltöznek, gesztikulálnak a technikai zóna peremén, meccsenként átlag tízszer érnek labdába, és mindig ők vezényelnek a játékosoknak taktikai váltásokat – ők a főnökök. Vannak, akik a kispadon kényelmesen hátradőlve nézik végig a meccset, közben persze figyelnek, jegyzetelnek, és csak akkor avatkoznak be a meccs menetébe, ha olyan beavatkozást látnak szükségesnek, ami már meghaladja a pályán az operatív mozgásokat vezénylő csapatkapitány hatáskörét – ők a mentorok.

Mi a helyzet az üzletkötők esetében?

Egy önjáró üzletkötőnek természetesen nincs szüksége főnökre, de szüksége van mentorra.

Egy (még) nem önjáró üzletkötő esetében a helyzet kissé bonyolultabb.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vezetés főnök vezető mentor

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr362125884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása