HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Óvatosan az arannyal! (4)

2010.08.08. 20:20 dr. Varga Géza

 

Nem árt az óvatosság az aranyvásárlásnál. Történelmi csúcson van az aranyár, és tudvalevő, hogy ilyenkor veszélyes játék befektetni. Ilyenkor inkább eladni szoktak, nem vásárolni. Lehet, hogy még emelkedni fog a görbe – akár évekig –, de a trend bármikor meg is fordulhat, és bekövetkezhet akár egy gyors áresés. Rövid távra semmi okosat nem tudunk az aranyról mondani.
És hosszú távra?
Hosszú távra sem.
Az arany nem más, mint egyszerű tőzsdei árucikk.
Illetve annyiban mégis bonyolultabb, hogy míg más tőzsdei árucikkeknél – búza, réz, olaj – elég egyértelmű az, hogy az adott árucikknek milyen valós használati értéke van, milyen valós emberi vagy társadalmi szükségletet elégít ki, addig ez az arany esetében kérdéses.
Tegyük fel, hogy a világ megoldja a pénzügyi válság problémáját, és tegyük fel, hogy ebben a megoldásban nem kap szerepet az arany. (Amire egyébként jó esély van.) Ez esetben mi fogja adni az arany értékét? Az, hogy alkalmas nyersanyaga ékszereknek, dísztárgyaknak, műkincseknek, státuszszimbólumoknak, divatcikkeknek?
A világon mindennek megvan a maga életgörbéje. Az aranynak is. Dicsőséges pályafutása szép lassan leszálló ágon folytatódik.
Talán.
 

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés arany aranytartalék

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr812208040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása