HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Jövedelembiztosítási és megtakarítási programok

2010.07.25. 22:57 dr. Varga Géza

A hétköznapi szóhasználatban – szakemberek és laikusok egyaránt – biztosításnak hívunk minden olyan szerződést, amit valaki egy biztosítóval kötött. Ezen belül életbiztosításnak hívunk minden olyan szerződést, aminek tárgya egy (esetleg több) ember élete vagy halála.

Sokkal helyesebb volna ezeket a szerződéseket jövedelembiztosítási szerződéseknek, illetve megtakarítási programoknak hívni. Egy életbiztosítási szerződés vagy egy életbiztosító semmit sem tehet az élet és a halál kérdésében, sokat segíthet viszont pénzügyekben.

A kockázati életbiztosítások valójában jövedelembiztosítások: tragédia esetén pótolják a kieső jövedelmet (annak valamilyen részét).

Az elérés vagy lejárat esetén szolgáltató – a díjtartalékban összegyűlt pénz kifizetéséről gondoskodó – „életbiztosítások” tartalmukat tekintve megtakarítási programok: a jövőbeni célokra félretett pénz felhalmozását, azaz a spórolást segítik.

A „vegyes életbiztosítások” a kettőt elegyítik, azaz jövedelembiztosítást kombinálnak megtakarítási programmal.

Az „életbiztosítás” csak a forma, tulajdonképpen egy rossz elnevezés. A tartalom valójában: jövedelembiztosítás és megtakarítási program.

Érdemes különbséget tenni jövedelembiztosítás és megtakarítási program között a tekintetben, hogy míg a jövedelembiztosítást az ügyfél a biztosítótól megvásárolja, addig egy megtakarítási programban saját magának (és a családjának) tesz félre, és csak a félretett pénz kezelését bízza – természetesen üzleti alapon – a biztosítóra.

Szólj hozzá!

Címkék: biztosítás életbiztosítás megtakarítás jövedelembiztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr952175957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása