HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Miért "menj biztosra!"?

2011.05.15. 19:34 dr. Varga Géza

Biztos dolgok valójában nincsenek. Még a múlt vagy a jelen sem biztos, nemhogy a jövő. Igazán biztosra tehát sohasem mehetünk.

Léteznek viszont valószínű dolgok. Léteznek többé, és léteznek kevésbé valószínű dolgok. Esélyes –esélytelen. Esetleg – talán – valószínűleg – majdnem biztosan.

Két és fél évvel ezelőtt írtam egy könyvet a biztosításokról – ennek volt a címe: „Menj biztosra!”

Biztosítást kötni annyi, mint fogadni egy jövőbeli eseményre, aminek a bekövetkezési valószínűsége vagy nagyon kicsi vagy nagyon nagy. Biztosítást jól kötni annyi, mint jól felbecsülni ezt a valószínűséget és jól kalkulálni az ennek során elérhető nyereséggel vagy veszteséggel.

Biztosra menni annyi, mint jól érteni és jól alkalmazni a valószínűség-számítást.

Befektetni annyi, mint pénzünket olyan jövőbeli eseményekre feltenni, amelyeknek elég nagy a bekövetkezési valószínűsége és elég nagy a bekövetkezésük után elérhető nyereség. (Az „elég nagy” ez esetben viszonylagos: nagyobb nyereség ígéreténél már a kisebb valószínűség is „elég nagy”.)

Biztosra menni annyi, mint jól érteni és jól alkalmazni a valószínűség-számítást, mindenekelőtt a nagy számok törvényét. Enélkül befektetési döntéseket hozni nem több, mint szerencsejáték, szakszerű alkalmazással viszont tényleg „biztosra mehetünk”.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás befektetés biztosítás pénzügyi menj biztosra

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr802906168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása