HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Evolúció

2011.04.30. 23:02 dr. Varga Géza

Nagyapáink korában az ember vett valamilyen értékpapírt (bányarészvényt, államkötvényt – mindegy) és elzárta a páncélszekrénybe vagy az íróasztalába évekre. Nem nagyon változott annak értéke, legfeljebb néha kicsit esett az árfolyam, de többnyire nagyon lassan emelkedett.

Apáink korában a részvény volt a sláger (nem Magyarországról beszélek). Mindenféle vállalatok részvényeit lehetett kapni a tőzsdén, és a tőzsdei kereskedés számított korszerűnek. A részvényárfolyamok hol emelkedtek, hol estek, de hosszú távon minden részvény emelkedő trendet követett. Ekkor mondta el (állítólag) André Kosztolányi híres tanácsát: fektesd pénzed részvényekbe, és menj el a patikába, vegyél magadnak álomport! Aludj át néhány évtizedet, és majd arra ébredsz, hogy meggazdagodtál!

A mi korunkban igen nagy hullámzást voltak képesek mutatni az árfolyamgörbék. Felgyorsult a világ, lerövidült a vállalatok életgörbéje. Nagyon gyorsan nőttek ki a semmiből nagy vállalatok, és nagyon gyorsan tűntek el a süllyesztőben korábban csúcsra járt nagy cégek. Divatba jött a fundamentális elemzés mellett a technikai elemzés, és az elemzők megtanulták előre látni az árfolyam-ingadozásokat: az emelkedő trendnél beszálltak, majd a süllyedő trendnél kiszálltak.

Fiaink korában a chartisták (a technikai elemzés hívei) legyőzték a fundamentalistákat. Rájöttek, hogy nemcsak emelkedő trendnél, de süllyedőnél is lehet nyereséget realizálni: feltalálták a határidős ügyleteket, az opciókat, a shortolást. Hogy még nagyobb legyen a mozgásterük, mint amit a gazdasági folyamatok kitermelnek, feltalálták a tőkeáttételt. És feltalálták a globalizációt, pontosabban kihasználták a globalizáció adta lehetőségeket.

Négy korszak, négy különböző stratégia. De ezek a stratégiák alkalmazhatók ma is, akár egymás mellett, akár egymással keverve. Az első stratégiának ma egy kötvénytúlsúlyos, a másodiknak egy vegyes, a harmadiknak pedig egy részvénytúlsúlyos portfolió felel meg, a negyedik stratégia pedig „csúcsragadozókból” – például származtatott termékekből – állítható össze.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás pénz befektetés pénzügyi

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr692868028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása