HTML

Lehet más a tanácsadás

Lehetne más a pénzügyi piac szereplőinek viselkedése, gondolkodása, értékrendje, működése, szervezeti és érdekeltségi viszonyai, stb. Erről szeretném közzétenni régi és új gondolataimat és erről olvasnám szívesen mások véleményét ebben a blogban.

Friss topikok

  • dr. Varga Géza: Bocs', de véletlenül kimoderáltam a következő bejegyzést: "A megtakarítási programok közötti külön... (2011.07.04. 19:33) Önkiszolgáló reálhozam-kalkulátor

Linkblog

Profi és félprofi pénzügyi tanácsadás

2010.09.14. 11:28 dr. Varga Géza

Félprofinak lenni borzasztó egyszerű: csak be kell vágnod a tételeket, és már hirdetheted is az igét. Profinak lenni egészen más: a tételek megértésével megnyitsz egy zsilipet az újabb és újabb kérdések előtt, melyek felmerülnek benned. Minél inkább tisztában vagy a dolgokkal, annál inkább tudod, hogy mi mindent nem tudsz még, és annál inkább hajt a kíváncsiság, hogy válaszokat keress a kérdésekre, hogy egyre tökéletesebben tudj mindent. A félprofi tudása statikus, a profié dinamikus.

Az elméleti tudás persze önmagában semmit sem ér. Kellő bátorság és magabiztosság kell ahhoz, hogy tudásunkat a gyakorlatban teszteljük. A félprofi bátorsága abban van, hogy nem zavarja őt az, amiről ő nem tud, neki elég az a muníció, amit biztosan birtokol. A profi bátorsága az, hogy ő nyíltan vállalva tökéletlenségét megosztja tudását és megosztja kételyeit.

A félprofi hajlamos tuti tippeket adni.

A profi tudja – és kijelenti –, hogy nincsenek tuti tippek. Csak valószínűségek vannak, ám ha valaki jól kezeli a valószínűségeket, akkor az valószínűleg mindig – vagyis az esetek többségében biztosan – jó döntéseket hoz.

Miben különbözik a gyakorlatban egy profi és egy félprofi befektetési tanácsadás?

Először is a kínálati paletta szélességében. A félprofi a teljeskörűségre törekszik, palettája néhány – esetleg néhány tucat – különböző instrumentumot (részvény, kötvény, bef. alap, stb.) tartalmaz, amivel minden ügyféltípusnak kínál terméket. A profi minden lehetséges és elérhető instrumentumot igyekszik a kínálati palettájára felvenni.

Másodszor: a rendelkezésre álló információk mennyiségében és minőségében. A félprofi tisztában van a lényegi folyamatokkal, a trendekkel, tájékozott a közvéleményt foglalkoztató eseményeket, híreket, jelenségeket illetően. A profi óriási mennyiségű információhalmazt gyűjt be, részben általános, részben speciális csatornákon.

Harmadszor: a rendelkezésre álló információk rendszerezésében, feldolgozásában. A félprofi az általa hozzáférhető információkból logikus következtetéseket von le. A profi szisztematikus és tudományos információfeldolgozási és elemzési módszereket alkalmaz és azokból von le következtetéseket.

Negyedszer: a piaci eseményekre, folyamatokra való reagálás gyorsaságában. A félprofi tanácsadó évente kétszer felkeresi az ügyfeleit, és megbeszéli velük a portfólió átrendezését. A profi tanácsadó mindig naprakész.

Kik veszik igénybe a profi és kik a félprofi tanácsadást?

A félprofi magabiztosságot és nyugalmat sugall, és elég jó megoldást kínál.

A profi egy kicsit mindig bizonytalan, és mindig a legjobb megoldást keresi. Márpedig legjobb (azaz tökéletes) megoldás nem létezik.

A „normális” ember biztonságra vágyik, és az elég jó megoldást keresi. A „normális” ember a félprofit választja.

Az igényes ember az elérhető legjobb megoldást keresi, és elfogadja, hogy az elérhető legjobb nem azonos az abszolút legjobbal. Az igényes ember a profit választja.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás pénz befektetés profi pénzügyi félprofi

A bejegyzés trackback címe:

https://menjbiztosra.blog.hu/api/trackback/id/tr942295135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása